UP x Faktum 51 - Simplon

UP x Faktum 51

De Kat + Stakbabber + Partiboi + Douwe Doorduin & more

Do 14 April 2016
Waar: Kleine zaal Open: 20:30 - 23:30 uur Aanvang: 21:30 uur Deur: €5,- Genre: Rock / Poëzie
Links

De line-up is rond, de bands zijn er klaar voor en de organisatie is super enthousiast over de nieuwe editie van Faktum 51 in Simplon. Hier gaan muziek, beeldende kunst en poëzie zich weer samenvoegen voor een toffe avond. Er gebeurt deze avond veel, van psychedelische blues tot new wave en elektropop, van punk tot punkpoëzie.

De Kat 
De Kat maakt sinds een anderhalf jaar furore in bluesland met hun psychedelische sound. De bassist en drummer leggen samen het hypnotiserende spoor waarop twee uitmuntende gitaristen hun spel kunnen vertonen. Soms boksen de twee met solo’s tegen elkaar op, dan weer vullen ze elkaar naadloos aan met subtiele accenten. Gevormd en gegroeid in café De Zolder heeft deze band een chemie die slechts weinigen gegund is. De Kat heeft geen Facebook, doet geen interviews, De Kat houdt niet van poespas, De Kat krabt met gemak het eelt van je ziel en laat je verwonderd achter. 

Stakbabber 
Mick Ness: “Ik ben gefascineerd door de poolijs verhalen van voor 29 december 1926 13.30 uur. De mystiek die daarbij hoort: als eerste onontdekte boomloze aarde betreden. Dat wil ik nog één keer doen. Zij leefden voor die onherbergzame, harde wereld. Om in hun huid te kruipen, met tekst en met muziek, is het alsof ik daar een beetje bij ben. In die krankzinnige wereld. De muziek die wij maken dwingt de juiste woorden te vinden die bij die melodie past. Bij de klank en de kleur van een nummer.”

Partiboi
Een dame en twee heren die een harde match hebben in hun gezamenlijke obsessie voor energieke beukende popnummers. Met disco, elektronoise en hedonistische lappen tekst waar de honden geen brood van lusten. Zij zingen geinige koortjes en schreeuwen de microfoon omver als het moet. Geen wannabe-poëzie, maar sterke seksuele content. Sommigen noemen het de enige ware Europop. Of Electropunk. Maar uiteindelijk kan het hun geen ruk schelen. Ze willen gewoon knallen!

Douwe Doorduin
Singer-Songwriter Douwe Doorduin is de zanger en gitarist van The Black Cult: “De nieuwste loot aan de onverwoestbare boom der Groningers garagepunk: het prille, charmant wiebelige The Black Cult,” aldus De Volkskrant. Tijdens Faktum 51 is het tijd voor Douwe’s soloproject. Verwacht verwrongen, vervormde popsongs met elektrische gitaren en een drummachine. 

Joost Oomen
Dichter op de 18de november van 1990 geboren in de Bilt, maar groeide op in Ysbrechtum, Friesland. Publiceerde de bundels ‘Vliegenierswonden’ en ‘De stort’. Was in het studiejaar 2010-2011 huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Ontving in 2011 het Hendrik de Vries-stipendium van de gemeente Groningen. Werd in 2013 voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Groningen. Treedt veelvuldig op.

Presentatie: Cora Ziengs
Onder andere bekend van radioprogramma Oorsmeer bij Oog en presentatrice bij het cultureel programma de Praatfabriek.

Over Faktum51
Faktum 51 is een cultureel podium in Groningen waar muziek in veel verschillende genres, en creatieve kunstvormen zoals cinema, kunst en proza een plek krijgen. Waar nieuwe bands worden ontdekt, je verrast wordt door wat je leest, hoort en ziet, waar de beleving van het moment centraal staat.