Rita Barbosa: Imaginary Friends - Simplon

Rita Barbosa: Imaginary Friends

Noorderzon

Wo 24 Augustus 2022
Waar: Grote zaal Open: 18:00 uur Aanvang: 18:00 uur Ticket: €12,-
Voorverkoopinfo: Tickets zijn verkrijgbaar via Noorderzon
Links

Deze show is op 24 augustus te zien om 18:00 en 21:00 uur. Klik hier voor tickets.


Door het mechanisme achter filmmaken live bloot te leggen, speelt de Portugese filmmaker en beeldend kunstenaar Rita Barbosa een kat-en-muisspel met onze percepties en emoties.

Verrukkelijke deconstructie van film als werkelijkheid
Heb je je wel eens afgevraagd hoe geluiden bij film worden gemaakt? De Portugese filmregisseur en kunstenaar Rita Barbosa is er met deze filmperformance verrassend genoeg stiekem op uit je teleur te stellen: ze laat je geen moment toe om meegevoerd te worden door de magie van film. Nee, ze legt de kunstgrepen van het medium op geweldige wijze bloot.

Op het toneel zie je een regisseur en drie niet-professionele foley-artiesten live geluiden voor een film creëren, met de prachtige filmbeelden op de achtergrond. Foley wordt in de filmwereld toegepast om geluidseffecten toe te voegen die niet worden opgevangen tijdens de opnames, zoals voetstappen, het sluiten van deuren en onweer. Normaal gesproken om de filmervaring realistischer te laten voelen, maar Barbosa laat de illusie juist uit elkaar spatten, toont indrukwekkende mechanismen van deceptie en speelt met eindeloze mogelijkheden. Op een heerlijke manier doorbreekt ze het automatisme waarmee we meegaan in de realiteit van film, dus pas op: een avondje bioscoop zal voor jou nooit meer hetzelfde zijn.

“As it grows, Imaginary Friends reaches the apotheosis of cinema in its purest state: made of moving image and sound.”Daniel Ribas

Over de artiest
Rita Barbosa is filmregisseur en beeldend kunstenaar. Ze houdt zich vooral bezig met film. In samenwerking met anderen werkt ze aan projecten op het gebied van theater, film, dans en performance. In haar werk voel je een bewuste provocatie van logisch denken en een uitgesproken wil om na te denken over toeval, absurditeit, humor en politiek. Haar recente project Imaginary Friends is op tournee en haar eerste korte film Friends After Dark ging in première in Locarno.