Opening expositie Sander van der Bij - Simplon

Opening expositie Sander van der Bij

Galerie Simplon

Do 12 Mei 2016
Waar: Café Open: 19:45 - 20:30 uur Aanvang: 20:00 uur Gratis Genre: Kunst / Fotografie
gratis
Links

De eerste donderdag van de maand valt in mei op Bevrijdingsdag en daarom is de opening van de expositie deze keer op donderdag 12 mei. In de maand mei zal kunstenaar en fotograaf Sander van der Bij in onze galerie komen exposeren.

In zijn werk focust Sander zich op de dunne scheiding tussen fictie en realiteit. Mensen zien fotografie vaak als een medium die de werkelijkheid representeert. Hierover zegt Sander: “Ik weet niet precies wat dit betekent, en eveneens denk ik niet dat fotografie totale objectiviteit kan bevatten. Er is altijd een mate van subjectiviteit aanwezig. Ik probeer mijn eigen interpretatie te geven van de fotografie, en de mogelijkheid te onderzoeken om mijn eigen draai aan de interpretatie van de werkelijkheid weer te geven binnen de kracht van suggestie.”

Sander richt zich op de clichés van het fotograferen van landschappen, waardoor de beschouwer denkt dat zijn miniatuurlandschappen representaties zijn van enorme landschappen. Hij maakt gebruik van standaardcomposities en eenvoudig te herkennen karakteristieken van bergen, oceanen en andere natuurlijke landschappen om de associatie bij de beschouwer teweeg te brengen.

Zijn laatste werk gaat over het onderzoek naar het medium fotografie met een meer abstracte invalshoek. Hij stelt hierbij bijvoorbeeld de vraag zoals; Hoe ver kun je gaan in het behouden van het label ‘landschap’ in het werk? Met de komst van goedkope drones op de commerciële markt, is de populariteit van de machines enorm gestegen. Hierdoor is de populariteit van luchtfoto’s ook vergroot. Geïnspireerd door de fotograaf Gerco de Ruijter en foto’s van NASA laat Sander zich leiden en krijgt hij voldoening tot het maken van nieuw fotografisch werk, die zich als zeer actueel doet omschrijven. Hierdoor geeft Sander een frisse blik en heeft hij een originele blik op de landschapsfotografie.