Azymuth - Simplon

Azymuth

+ Deejay Irie

Vr 9 Juni 2023
Waar: Grote zaal Open: 20:00 uur Aanvang: 20:45 uur Ticket: €25,- Genre: Soul, Funk, Jazz
Koop tickets
Links

Update: dit concert gaat door ondanks het overlijden van drummer Ivan Conti. De band heeft besloten om alsnog op tour te gaan om het vijftigjarig jubileum te vieren van de band en neemt goede vriend van de band Renato Massa mee, een van de meest gerespecteerde drummers van Brazilië. Lees er hier meer over. 

Verantwoordelijk voor het creëren van een geheel nieuw geluid, een samensmelting van jazz-funk met samba, aangeduid als ‘Samba Doido’: Azymuth is één van de meest invloedrijke bands uit de Braziliaanse muziekgeschiedenis. Ze speelden met een uitvoerig aantal helden uit de Braziliaanse gouden era van jazz, soul en funk. Ze vieren hun vijftigjarige carrière met een Europese tour, waarbij ze ook Simplon aandoen. Verwacht een liveshow als een reis door het volledige spectrum van hun briljant gekleurde expressionistische funk, met alle kosmische energie en meesterlijke muzikaliteit die je mag verwachten van ’s werelds grootste driemans orkest.

Het was Marcos Valle, één van die Braziliaanse helden, die in 1973 de band met de naam Azymuth zegende tijdens de opnames van zijn soundtrack voor de film ‘O Fabuloso Fittipaldi’. Van 1973 tot 1975 begon Azymuth met het opnemen van hun inmiddels veelgeprezen demo’s, die tot 2019 in hun archieven zaten. Totdat ze werden uitgebracht door het in Londen gevestigde label Far Out Recordings. Naast hun invloed op jazz en funk, staat de bijdrage van Azymuth aan elektronische muziek over de hele wereld buiten kijf. Ze hebben samengewerkt met 4hero, Madlib (als Jackson Conti) en Jazzanova en zijn gesampled door onder andere Theo Parrish, Ron Trent, Global Communication, Daniel Maunick, Flying Lotus, Mr. Scruff, MF DOOM, Denzel Curry en nog vele anderen. 

Sinds het begin van hun carrière heeft Azymuth meer dan dertig albums uitgebracht. Ze zijn nog steeds aan het schrijven, ze zijn nog steeds aan het opnemen en ze zijn nog steeds aan het optreden met hetzelfde enthousiasme en energie als toen ze begonnen. Sinds het overlijden van keyboard maestro Jose Roberto Bertrami in 2012, hebben de overgebleven leden Ivan Conti en Alex Malheiros onvermoeibaar gewerkt om de geest van Azymuth levend te houden. In 2015 voegde Kiko Continentino (Milton Nascimento, Gilberto Gil, Djavan) zich bij de band en treed sindsdien in de voetsporen van Jose Roberto Bertrami als vaste toetsenist bij Azymuth.