1UP: Arie + Mesofauna & more - Simplon

Simplon UP
1UP: Arie + Mesofauna & more

Do 27 Juni 2024
Waar: Bovenzaal Open: 20:30 uur Aanvang: 21:00 uur Ticket: €5,- Genre: Pop / Indie / Electronic
Koop tickets
Links

De laatste UP van dit seizoen staat bijna voor de deur! Dat afgesloten gaat worden in stijl, dit keer met veel geel want het staat in teken van de banaan. Bereid je voor op een avond vol Banana coladas en bananenhappen (ja, het nieuwe koekhappen). Natuurlijk zou 1UP niet compleet zijn zonder een verscheidenheid aan artiesten en muziek en daarom hebben we deze avond niet twee, maar vier bands, plus twee DJ’s! Dus kom gezellig het bestaan van de banaan vieren, met elkaar proosten op een goede zomer en het seizoen op muzikale wijze afsluiten. Tot dan!

Piano Daniel heeft als artiest zowel de capaciteit om de ene helft van de zaal brutaal te vermaken en de andere helft tenenkrommend de zaal te doen verlaten. De dualiteit van de mens komt aan het licht aan de hand van experimentele popliedjes. Een lach, een traan en een Yamaha Portasound 

Wie zich soms voelt als een ongewervelde persoon met een lengte van ruwweg 0,1 tot 2,0 mm en gruizige electro punk adoreert, moet naar 1UP komen om de muziek van Mesofauna mee te maken. Ze hebben wat weg van Vive la Fête, DAF, DJ Miss Kittin, het experimentele Kap Bambino en de befaamde beerdiertjes. Kortom, muziek om op te dansen en plezier mee te beleven!

Arie prikkelt de zintuigen van het publiek door deze volledig onder te dompelen in een eenheid van live muziek, performancekunst, choreografie, theater aspecten en performance styling. Ze schuwt niet voor het doen van introspectie en zelfreflectie, maar doet juist het tegenovergestelde: ze neemt de ander hierin mee via haar kunst. Arie’s werk is rauw en echt. Vanuit de verbinding met zichzelf beweegt ze door het leven en creëert ze vanuit de dieptes en nissen van haar ziel. De performance brengt balans van het geheel tot stand. “As within, so without”, zouden we kunnen zeggen.

Deze avond beleef je ook Arie’s project Santeria Retorica, waar het publiek bewegende spiegels aanschouwt:

We passeren spiegels elke dag. We bekijken onszelf, kritisch of vanuit liefde.

Wanneer we met elkaar interageren, hebben we doorgaans niet door dat de ander een spiegel vormt. Ze reflecteren ons, onze patronen, onze ongeziene delen, en onze pijnpunten (of littekens). Wanneer we ons daarvan bewust zijn, kunnen we bewuster leren reageren op iets wat een trigger zou kunnen zijn.

We dragen allemaal een vorm van trauma en triggers met ons mee, en vanuit de lens van hoe de wereld ons spiegelt, kunnen ze als kaart functioneren, die je kan helpen navigeren. We kunnen er voor onszelf zijn in de delen die soms zeer kunnen doen en met meer compassie in contact blijven met elkaar.

Om met trauma om te leren gaan heeft Arie leren werken met veel oude delen, om ze los te leren laten. Dat gaf een gevoel van wedergeboorte, na oude delen die afstierven. Deze cyclus van geboorte en sterfte heeft ze in haar performance verwerkt en haakt in op de menselijke cyclus, generatieele patronen en/of trauma, zielen dood en wedergeboorte.

Om te ontsnappen aan de verstikkende verwachtingen van deze tijd, zoekt Black Monsoon in het donker troost in tegendraadse jamsessies met alle lichten uit. Geïnspireerd door de grunge en alternatieve indie-rock beweging van de vroege jaren negentig, gaan Jacky (gitaren, zang), Marjolijn (drums, zang) en Teun (gitaren, zang) tegen de stroom in door muziek te creëren die authentiek, divers, duister en experimenteel is. Je wordt overrompeld door hun indringende geluid, afwijkende gitaarstemmingen en boormachinesolo’s die op het podium volledig tot hun recht komen. Het trio heeft onder andere in de schijnwerpers gestaan van underground locaties in Nederland, Duitsland en Engeland. Daarnaast trad Black Monsoon op als openingsact voor Steve Shelley (Sonic Youth), L.A Witch en Whispering Sons, en nam deel aan Popronde 2019. De band dankt zijn naam aan hun favoriete PJ Harvey-nummer ‘Meet Ze Monsta’, en doet denken aan de beginjaren van Nirvana, The Stooges en Sonic Youth. Mocht je benieuwd zijn hoe nummers als ‘Broken’, ‘Crows’ en Heaven live klinken, kom dan zeker kijken bij 1UP!