Grondslag - Simplon

Grondslag

On Stage

Za 4 Februari 2023
Waar: Bovenzaal Open: 20:00 uur Aanvang: 20:30 uur Gratis Genre: Pop
gratis
Links

Het ontwikkelingstraject GRONDSLAG is alweer over de helft en de deelnemers zijn achter de schermen flink aan de weg aan het timmeren. Maar nu is het tijd dat ook de buitenwereld kan zien waar deze acts mee bezig zijn geweest en wat voor nieuw talent Groningen bezit! Voor deze gelegenheid openen wij op 4 februari onze deuren samen met Simplon om alle acts on stage te kunnen zien. Acht acts zien op één avond, wat wil je nog meer?

Line-up:

Bibi and The Boys
Wij zijn Bibi and the Boys (Lasse, Collin en Justin). 4 studenten uit Groningen met een goeie passie voor muziek. We hebben alle 4 een iets andere achtergrond in de muziek die toch wel goed op elkaar aangesloten bleek te zijn waardoor iedereen wat op tafel weet te brengen. Mochten we toch in een hokje gestopt moeten worden dan zijn we een “iets-serieuzere”(indie)rock-studentenband, maar niet al te serieus. Uitstraling om de muziek heen vinden we dan ook erg belangrijk en willen niet zo’n band zijn die op het podium hun nummers wegtikt en weer weggaat.

Ioana Iorgu
Ioana is een onafhankelijke muziekproducent, een autodidactische gitarist en drummer. Op 14-jarige leeftijd, terwijl ze in Maleisië woonde, werd ze geïnspireerd door haar ex-leraar Engels met wie ze in een band speelde. Ioana creëert een verontrustende maar boeiende sfeer met dissonante post-punk gitaren die je middenrif doet klapperen en gortdroge drums die direct contrasteren met de zacht gesproken, kille teksten. Haar aankomende album ‘Mean Time’, dat ze zelf produceerde en mixte, komt in 2022 uit. Ioana treedt op als duo met Joris Boerma op drums, waarbij de energie van de twee onmiskenbaar is.

Jay Waldo
De Amerikaans geïnspireerde Groningse rapper & producer Jay Waldo raakte in aanmerking met muziek door freestylen. Na vele cyphers werd hij door zijn vrienden overgehaald om teksten te schrijven. Met gezonde tegenzin begon hij met het schrijven van eigen teksten, maar eenmaal begonnen was er geen weg meer terug; Jay Waldo raakte op slag verliefd. Langzamerhand bracht Waldo singles uit, zoals ‘Double Up’ en ‘Stay Woke’. Deze singles werden goed ontvangen door het publiek.

Jelle Mulder
Wie zegt dat Nederlandstalig niet soulvol, groovy en sexy kan zijn? Jelle mulder, 25-jarige zanger, songwriter, producer en gitarist wil aan het publiek laten horen dat Nederlandstalige muziek alles kan zijn: ballads, soul, funk, rap. Noem het maar op. In de afgelopen periode heeft hij onafgebroken in de studio en repetitie ruimte gewerkt aan een enorm reservoir aan liedjes om deze ambitie gestalte tegeven.

Not Sure
‘aren’t you?’ not sure.

Er schuilt meer achter de naam dan je aanvankelijk zou denken. Niet alleen was de 25-jarige import-Groninger in dubio over zijn artiestennaam en het omkaderen van zijn muzikale hersenspinsels; weten we als mensheid überhaupt IETS zeker?

Het sluit naadloos aan bij de diepfilosofische levensvragen die not sure in zijn muziek opwerpt. Op zijn conceptalbum The Recipe, dat in vier delen of zogeheten ‘ingrediënten’ verschijnt, navigeert hij door wat het betekent om mens te zijn en hoe je je door je tijd op aarde heen dient te slaan. Gewapend met speelse flows en filmische instrumentalen van vaste producer/engineer reuston wil hij een recept formuleren; niet alleen waar hij zelf wat aan heeft, maar wat ook zijn generatiegenoten iets comfortabeler achter het fornuis des levens laat staan.

Novko
Toen de wereld op slot zat als gevolg van de coronapandemie, openden Taska Smit, Eljosha Boll en Bas Kuus een schatkist aan nieuwe creatieve ideeën. De drie speelden voorheen al samen in andere formaties, maar vonden in 2021 hun definitieve vorm in het indierock trio Novko. Waar Novko vrij vertaald staat voor een nieuw begin, brengen de drie je een verfrissende sound die je mee terugneemt naar de late-90s en early-2000s. Gekenmerkt door scherpe gitaarpartijen, diepgaande teksten en dansbare ritmes doet Novko je denken aan artiesten als PJ Harvey, U2 en Silversun Pickups en zijn ze meer dan klaar om het Nederlandse popcircuit te veroveren!

The Samuels
De band The Samuels begon in 2017 als indie-drietal. De band vermengde puntige garage met kalme pop-liedjes, geïnspireerd door bands als Guided by Voices en The Lemonheads. Na een aantal shows en de release van een EP ging het roer langzaam om. Bandleden vertrokken, nieuwe kwamen, en zanger/gitarist Karst ging zich langzaam op nieuw terrein begeven qua songwriting. Snelle tempo’s werden verruild voor groove, rokerige riffs voor dromerige akkoorden, en fel geschreeuw voor melodieën. De band bracht met die nieuwe, R&B aandoende sound drie singles uit: Permafrost, Soap en dit jaar No Free Ride. De band is inmiddels een viertal: Ary (drummer), Jasper (gitarist), Remko (bassist) en Karst (zanger/gitarist). Een EP en een nieuwe single staan op de plank te wachten voor een release in 2022.

Velveteen Void
Velveteen Void is een band bestaande uit Mart Nijmeijer en Carlien Kiers – die ernaar streeft de meer gecompliceerde gevoelens te doorgronden met een sterke focus op verdriet, woede en verdriet. Onze liedjes zijn geboren uit de wens om deze gevoelens te begrijpen en hebben in gelijke mate te maken met je gezien en ongezien voelen. We streven naar een sfeervolle ervaring die je het gevoel geeft dat je ‘s nachts door een lege stad dwaalt – ook al zit je misschien in je kamer, begraven in je koptelefoon.

Over Grondslag: GRONDSLAG is een talent ontwikkelingstraject opgestart vanuit POPgroningen en is specifiek ontwikkeld om ruw talent van Groningse bodem op maat te helpen ontwikkelen, onderscheiden, zelfredzamer te worden en handvaten mee te geven. Dit om zo beter uitgerust te zijn om te werken aan een duurzame muzikale loopbaan. Jaarlijks zal GRONDSLAG 8 acts ten behoeve van hun ontwikkeling ondersteunen. De manier waarop dit gebeurt is geheel afhankelijk van de behoefte van de act, maar is gekoppeld aan een vast traject. GRONDSLAG is grofweg voor acts die Kunstbende en Popsport ontgroeid zijn, maar waarvoor professionaliseringstraject Hit The North en deelname aan de Popronde nog een brug te ver zijn.