Poetry Processing Party - Simplon

Poetry Processing Party

Do 7 November 2024
Waar: Grote zaal Open: 20:00 uur Aanvang: 20:30 uur Ticket: €15,- Genre: Spoken Word / Hiphop / House
Voorverkoopinfo: Discount tickets available
Koop tickets
Links

Zin in een avond vol poëzie en muziek? Kom dan naar de Poetry Processing Party van NOORDWOORD, The Stage & Noordstaat! Hier komt alles samen: spoken word, poëzie, muziek en alles daartussenin gecombineerd met mooie gesprekken die zeker niet alleen op het podium plaatsvinden. Verwacht optredens van lokaal Gronings talent, maar ook van grote namen als Zaïre Krieger, Shishani, Guus van der Steen en YMP.

Je host voor de avond is Romano Liu, die je misschien kent van Spaces Art Collective. Samen met spoken word-artiest Onias Landveld, die graag met jou in gesprek gaat over wat er écht toe doet, neemt Romano je mee door de verschillende perfomances en vibes. De vraag die centraal staat: “Zou je nog steeds met me door een deur kunnen als je wist hoe ik echt dacht?”

We sluiten de avond af met een poëtische house set van de dj’s van Relate Radio zodat je alle tijd hebt om te dansen en na te praten.

Een avond die je lekker over je heen moet laten komen en helemaal in het moment beleeft. Ben jij erbij?

Organisaties

NOORDWOORD is dé literaire organisatie van Groningen. NOORDWOORD organiseert onder andere festivals zoals poëziefestival Dichters in de Prinsentuin, literatuurfestival Het Grote Gebeuren, reikt de prijzen voor het Beste Groninger Boek uit, houdt de literaire agenda van Groningen bij, ondersteunt de Stadsdichter en stimuleert noordelijk schrijftalent.

The Stage is een podium voor spoken word en zij toeren dit jaar met hun brede scala aan artiesten door Nederland om ruimte te bieden aan woordkunst van het allerhoogste kaliber. Met hun programma stellen ze polariserende kwesties aan de kaak en zetten ze het publiek aan het denken.

Noordstaat is dé plek in het noorden waar upcoming en startende artiesten versnellen en groeien in hun talent. Ze coachen, promoten, hebben repetitie-/studiofaciliteiten en verbinden artiesten en acts aan podia en festivals.

Relate Radio is een door de gemeenschap aangedreven online radiostation in Groningen, dat fungeert als een cultureel platform voor degenen die willen leren, ontwikkelen en experimenteren op basis van hun muzikale interesses en maatschappelijke verkenningen.

Tijdens Poetry Processing Party sluiten de Relate-dj’s Coco Coquelicot en Geert Jan de avond af met een paar uur goede muziek & vibes.

Coco Coquelicot is een muzieknerd en graaft diep naar haar juweeltjes, ongeacht het genre. Haar sets streven naar meer dan alleen een leuke tijd en stralen haar passie voor het sociale en politieke uit. Door queer- en andere gemarginaliseerde stemmen te versterken, geeft ze mensen kracht die hun toevluchtsoord in het nachtleven zoeken.

De DJ-sets van Geert Jan laten een diepe liefde voor rauwe jazz, deep house, keiharde funk en andere oprechte grooves zien. Hij draait het liefst vinyl en heeft een enorme collectie opgebouwd door in stoffige pakhuizen en vergeten eurobakken te graven naar vergeten schatten. Deze unieke vondsten brengt hij tot leven in zijn sets, elke keer weer anders en altijd soulful.

Artiesten

Romano Liu is een 23-jarige dichter en mede-oprichter van Spaces, die juist dat wat niet wordt gezegd probeert te vangen in zijn teksten. Met zijn werk wil hij poëzie op een frisse manier verbinden met andere disciplines om zo de aantrekkingskracht ervan te vergroten. Hij heeft al veel ervaring als performer, host en organisator en stond op bekende podia zoals Noorderzon, OOST en Jonge Harten.

Onias Landveld is een bekroonde spoken word-artiest, verhalenverteller en dichter. Geboren in Suriname en opgegroeid in Nederland. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg. Hij brengt zijn persoonlijke ervaringen en maatschappelijke thema’s samen in krachtige performances. In 2015 won hij de Poetry Slam. Onias gebruikt zijn performances om gesprekken aan te gaan over identiteit, migratie en sociale rechtvaardigheid.

Shishani is een internationaal bekroonde artiest die genres en culturen overstijgt. Hun werk combineert kunst en onderzoek, met een sterk sociaal bewustzijn. Shishani zet zich in voor gelijke rechten van inheemse bevolkingsgroepen, de LGBTIQ+ gemeenschap, en klimaatrechtvaardigheid. Hun academisch werk focust op Namibisch cultureel erfgoed. Als pionier heeft Shishani verschillende projecten opgezet, zoals Namibian Tales, Sisterhood, Shakuar, en Miss Catharsis, die gemarginaliseerde stemmen versterken en inspirerende tegenverhalen bieden.

Y.M.P (YoungMichPoetry) is een Rotterdamse ondernemer en woordkunstenaar, opgegroeid met hiphop-invloeden zoals 50 Cent, Eminem, DMX en Wu-Tang Clan. Hij ontdekte zijn liefde voor taal tijdens een moeilijke periode in de gevangenis, waar hij begon te schrijven om negatieve ervaringen om te zetten in iets positiefs. Met vurige, ritmische teksten en invloeden van zowel hiphop als klassieke muziek, maakt Y.M.P diepe indruk. In 2016 ging zijn onemanshow De Binnenplaats in première. Hierin vertelt hij openhartig zijn levensverhaal in een spannende mix van spoken word en live muziek. Over opgroeien zonder vader, familiewaarden en verkeerde idealen. Hij is zakelijk en artistiek leider van Productiehuis FLOW, waar hij jongeren begeleidt in kunst en theater.

Zaïre Krieger (1995) is spoken word-artist, opiniemaker en stemacteur. Zij was mede-organisator van de Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam en spreker bij o.a. TEDx. In 2019 won ze de Spoken Award in de categorie gospel. Het gedicht dat Amanda Gorman voor de inauguratie van Joe Biden schreef en voordroeg in 2021 is door Zaïre vertaald naar het Nederlands. Haar performances zijn gelaagd, ritmisch en doorvoeld. Zaïre Krieger is een originele en belangrijke stem in de Nederlandse spoken-wordwereld.

Guus van der Steen is een veelzijdige spoken-wordartiest en performer uit Nederland. Samen met zijn broer Frank maakte hij furore als de hiphopformatie Kern Koppen. In 2018 stonden ze in het theater met Stomp, een poëtische mix van spoken word, rap en bewegingstheater. Guus was ook te zien in de surreële oer-opera Aardappelvreters op het Oerol Festival. Met zijn humor en fascinerende muziek heeft hij een unieke stem in de Nederlandse poëziewereld en geeft hij lesprogramma’s op scholen. Hij combineert poëzie met muzikale invloeden en is bekend om zijn vermogen om het publiek te raken en aan het denken te zetten.

Plastic Psyche is een alternatieve hiphopgroep die zich uit in kunstinstallatie. Verwacht introspectieve rijm en existentiële beats, resulterend in alom poëtische vraagstukken. Hiphop om je eigenwaarde aan te praten. Bekend om hun energieke live-optredens en unieke sound, daagt Plastic Psyche het genre uit door vernieuwende producties en scherpe woordkunst. Met elk nummer neemt de groep je mee op een muzikale reis die zowel hoofd als hart raakt.

Sakaria, A.K.A. Saka is een Somalische spoken word artist, met een achtergrond in freestyle rap. Hij plukt de woorden uit de lucht en kan ieder moment met samenstellingen spelen. Saka heeft zijn woordkunsten verbreed, middels spoken word. Inspiratie volgt vanuit zijn roots.

Lilian Anneloes is beeldend kunstenaar, schrijfster en onderzoeker. Als maker en mensenrechtenactivist voor Amnesty International heeft ze zich veel beziggehouden met thema’s als gender en seksualiteit. Hieruit vloeide ook haar documentaire De Buurvrouw is een Kutwijf (2023) voort, waarvoor ze de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium won. In haar makerschap raakt Lilian graag juist die plekken waar het schuurt. Zo onderzoekt ze middels haar artistieke werk momenteel de (generationele doorgifte) van trauma en het inherente verband wat dit houdt tot (haar) activisme.